Paluchy z ciasta francuskiego z szynką, serem i czarnuszką

Paluszki sprawdzą się zarówno na śniadanie – idealnie smakują z jajkiem na miękko! I  jako samodzielna przekąska. 1. Kawałki szynki szwarcwaldzkiej ułożyć na papierze do pieczenia. 2. Na kawałkach szynki ułożyć paski ciasta francuskiego. 3. Posypać startym serem. 4. Oprószyć słodką papryką. 5. Posypać czarnuszką (można pominąć lub użyć kminku lub sezamu). 6. Każdy pasek zawinąć. 7. Włożyć do nagrzanego piekarnika…
Zobacz post
Udostępnij:

Amerykańskie placuszki z miodem i granetem

PRZEPIS Składniki: 1 szklanka mąki 1 jajko szklanka maślanki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli + dodatki: ziarenka z owocu granatu łyżka miodu cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Smażyć na patelni teflonowej z dwóch stron. Podawać polane miodem, posypane ziarenkami granatu. Można jeszcze delikatnie oprószyć cukrem pudrem.  
Zobacz post
Udostępnij:

Kanapki z serem kozim i pieczoną gruszką

  Kanapki dla wielbicieli koziego* sera.  Ze słodką gruszką i słonawym, specyficznym lekko wytrawnym smakiem sera koziego nabierają nowego wymiaru. Chleb orkiszowy. Do tego obrane orzechy włoskie i odrobina świeżo zmielonego pieprzu. *Dla tych, którzy za smakiem koziego sera nie przepadają- polecam dowolny naturalny kremowy serek z mleka krowiego. Składniki: 3-4 kromki chleba orkiszowego 2 łyżki serka koziego plasterki gruszki podpieczone na patelni grillowej (aby się…
Zobacz post
Udostępnij:

Grzybowe crostini

  Bez wątpienia zrobiło się jesiennie…. :) PRZEPIS Składniki bagietka masło 4 średniej wielkości pieczarki garść suszonych leśnych grzybów szczypta soli morskiej szczypta świeżo zmielonego pieprzu 10 posiekanych orzechów włoskich świeża pietruszka Przygotowanie: Pokrojone grzyby usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy lub oleju rzepakowego. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać posiekane orzechy. Wymieszać. W międzyczasie podpiec pieczywo, które następnie…
Zobacz post
Udostępnij: