Pieczone ziemniaki z kremowym twarożkiem

BiteDelite-Pieczone-Ziemniaki-z-twarozkiem-503

BiteDelite-Pieczone-Ziemniaki-z-twarozkiem-514

BiteDelite-Pieczone-Ziemniaki-z-twarozkiem-529

PRZEPIS

Składniki:

6-7 średniej wielkości ziemniaków, obranych i startych na tarte o grubych oczkach
1/2 cebuli
1 jajko
100 g sera typu cheddar, startego
100 g sera ricotta (ewentualnie twaróg półtłusty)
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
szczypta pieprzu
natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
  2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z posiekaną cebulką i startym żółtym. Posolić i dodać pieprzu do smaku. Dodać rozmącone jajko i wymieszać wszystko razem.
  3. Tak przygotowaną masę przełożyć do natłuszczonej wcześniej formy na muffiny, rozdzielając równomiernie pomiędzy 12 gniazd.
  4. Włożyć do piekarnika na 25 min zapiekać aż ziemniaki zaczną się rumienić, wierzchnia warstwa powinna być chrupiąca.
  5. W między czasie biały ser zmiksować z łyżką gęstej śmietany, solą i pieprzem – na gładką masę o kremowej konsystencji.
  6. Gdy ziemniaczane gniazda są już upieczone, odstawić do wystygnięcia na ok 10 minut. Następnie delikatnie wyciągać je z formy.
  7. Kremowym serkiem udekorować każde gniazdo, ok 1 łyżeczki na każde jedno.
  8. Udekorować posiekaną pietruszką.
  9. Podawać jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?