PRZEPIS
Składniki:
6-7 średniej wielkości ziemniaków, obranych i startych na tarte o grubych oczkach
1/2 cebuli
1 jajko
100 g sera typu cheddar, startego
100 g sera ricotta (ewentualnie twaróg półtłusty)
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
szczypta pieprzu
natka pietruszki
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z posiekaną cebulką i startym żółtym. Posolić i dodać pieprzu do smaku. Dodać rozmącone jajko i wymieszać wszystko razem.
- Tak przygotowaną masę przełożyć do natłuszczonej wcześniej formy na muffiny, rozdzielając równomiernie pomiędzy 12 gniazd.
- Włożyć do piekarnika na 25 min zapiekać aż ziemniaki zaczną się rumienić, wierzchnia warstwa powinna być chrupiąca.
- W między czasie biały ser zmiksować z łyżką gęstej śmietany, solą i pieprzem – na gładką masę o kremowej konsystencji.
- Gdy ziemniaczane gniazda są już upieczone, odstawić do wystygnięcia na ok 10 minut. Następnie delikatnie wyciągać je z formy.
- Kremowym serkiem udekorować każde gniazdo, ok 1 łyżeczki na każde jedno.
- Udekorować posiekaną pietruszką.
- Podawać jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.