7692318784_8ff71e0e88_z

7692321800_a404ce58fd_z

Prosty przepis na puszyste, rozpływające się w ustach babeczki jabłkowe z cynamonem. Kwaskowate jabłka prosto z sadu dają niepowtarzalny smak:)

PRZEPIS (ok 14 muffinów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kopiasta łyżka cynamonu – najlepiej świeżo startego, ja użyłam mielonego cynamonu firmy Kotanyi w nowym opakowaniu – jak obiecuje producent, dzięki któremu przyprawy zachowują intensywny aromat. I rzeczywiście, porównałam z innymi dostępnymi na rynku i jest różnica, nie tylko w aromacie ale i smaku. Bardzo miłe zaskoczenie.
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki stewii w pudrze lub 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 duże jakbłka, umyte, obrane i pokrojone

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Foremki na muffiny wysmarować masłem, można dodatkowo posypać bułką tartą.
  3. Wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i cukier (lub stewię).
  4. W drugim naczyniu utrzeć masło, dodać jajko, maślankę i dobrze zmiksować.
  5. Dodać suche składniki i dokładnie połączyć. Na koniec dorzucić pokrojone jabłka i wymieszać.
  6. Ciastem wypełnić foremki do 2/3 wysokości.
  7. Piec przez 15-20 min aż babeczki nabiorą złocistego koloru, można sprawdzić wbijając do ciasta patyczek, jeśli wyjdzie suchy – babeczki są upieczone.
  8. Schłodzić przez ok 5 min i wyjąć z formy.
  9. Podawać na ciepło,np. z lodami waniliowymi lub jako zimną przekąskę.
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.