Łosoś z migdałami w balsamicznym musie z borówkami

BiteDelite-losos-w-musie-balsamicznym-z-borowkami-14591

BiteDelite-losos-w-musie-balsamicznym-z-borowkami-14851

PRZEPIS

Składniki:

  • filet z łososia bez skóry
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 2 łyżki płatków migdałów

Balsamiczny mus borówkowy

  • 1/2 szklanki borówek (o tej porze roku tylko mrożone;))
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • szczypta cynamomu
  • 2 łyżki octu balsamicznego bardzo dobrej jakości

Dodatki:

  •  ugotowany biały ryż wymieszany ze szczyptą cynamonu

Przygotowanie:

  1. Filet z łososia umyć i przekroić na 2 kawałki. Piekarnik nagrzać do 200 st C.
  2. Łososia doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posmarować oliwą extra virgin, obficie posypać płatkami migdałów.
  3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.  Wstawić do piekarnika i piec przez około 10 minut.
  4. Przygotować mus: borówki opłukać i włożyć do rondelka. Postawić na małym ogniu. Po 2-3 minutach dodać miód, ocet balsamiczny i szczyptę cynamonu. Wymieszać i gotować jeszcze chwilkę.
  5. Mus wyłożyć na talerz, ułożyć 1-2 łyżki ugotowanego białego ryżu wymieszanego ze szczyptą cynamonu oraz upieczony kawałek łososia.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?