PRZEPIS
Składniki:
- filet z łososia bez skóry
- świeżo zmielona sól i pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 2 łyżki płatków migdałów
Balsamiczny mus borówkowy
- 1/2 szklanki borówek (o tej porze roku tylko mrożone;))
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- szczypta cynamomu
- 2 łyżki octu balsamicznego bardzo dobrej jakości
Dodatki:
- ugotowany biały ryż wymieszany ze szczyptą cynamonu
Przygotowanie:
- Filet z łososia umyć i przekroić na 2 kawałki. Piekarnik nagrzać do 200 st C.
- Łososia doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posmarować oliwą extra virgin, obficie posypać płatkami migdałów.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec przez około 10 minut.
- Przygotować mus: borówki opłukać i włożyć do rondelka. Postawić na małym ogniu. Po 2-3 minutach dodać miód, ocet balsamiczny i szczyptę cynamonu. Wymieszać i gotować jeszcze chwilkę.
- Mus wyłożyć na talerz, ułożyć 1-2 łyżki ugotowanego białego ryżu wymieszanego ze szczyptą cynamonu oraz upieczony kawałek łososia.