BiteDelite-mazurek-kokosowy-5148 BiteDelite-mazurek-kokosowy-5146 BiteDelite-mazurek-kokosowy-5137

Mój najnowszy przepis na kolejny nietypowy mazurek! Tradycyjny kruchy spód i tropikalny smak na wierzchu. Kokos… (dużo kokosu) + krem kokosowy i mix tropikalnych suszonych owoców. Pycha!

PRZEPIS

Ciasto kruche

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • śmietana kremówka
  • cukier puder
  • wiórki kokosowe
  • mix suszonych owoców tropikalnych (do kupienia w tesco)

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
  2. Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  4. 3 formę do pieczenia (keksowa) o wymiarach ok 10 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Ciasto rozwałkować, pokroić na odpowiednie prostokąty i włożyć do form.
  6. Piec ok 20 min aż ciasto się zarumieni.
  7. Ubić śmietankę wraz z cukrem pudrem. Wymieszać z wiórkami kokosowymi (ilość wg uznania).
  8. Kokosowy krem wyłożyć na upieczone i wystudzone kruche ciasto.
  9. Posypać mieszanką tropikalnych bakalii.
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.