Klasyczne maślano-miodowe ciasteczka

8265862529_f3cf1a5747_z

8265862485_8fb3590111_z

PRZEPIS

Składniki:

  • 225 g mąki
  • 100 masła (polecam klasyczne LURPAK)
  • 1 żółtko
  • 0,5 – 1 łyżeczki przypraw do piernika (można użyć więcej wg uznania)
  • ekstrakt waniliowy, 1-2 krople
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki płynnego miodu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Wymieszać razem mąkę, sodę i przyprawy do piernika.
  2. Dodać masło, żółtko, miód oraz ekstrakt waniliowy, wyrobić na gładkie ciasto.
  3. Jeśli jest zbyt geste i suche (najczęściej wtedy gdy użyjemy twardego masła lub skrystalizowanego miodu), dodać kilka łyżek mleka.
  4. Wyrobić kulę i chłodzić w lodówce przez min 30 min.
  5. Kiedy jesteśmy gotowi do pieczenia, rozgrzać piekarnik do temp. 160°C, formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasto dość cienko rozwałkować, ok 3-5 mm i ulubioną foremką wykrawać ciasteczka.
  7. Piec przez ok 8 min.
  8. Wyciągnąć z piekarnika, schłodzić.
  9. Można dekorować lukrem lub posypać gruboziarnistym cukrem.
Follow:

Komentarzy: 2

  1. Ania
    23/12/2017 / 09:28

    Bardzo dobre ciasteczka :) Pozdrawiam

  2. Anonim
    23/12/2017 / 20:42

    Polecam ten przepis. Ciasteczka na końcu można jeszcze polać polewa czekoladową są wtedy jeszcze lepsze, ale to opcja dla czekoladoholików

Skomentuj