PRZEPIS
Składniki:
- 225 g mąki
- 100 masła (polecam klasyczne LURPAK)
- 1 żółtko
- 0,5 – 1 łyżeczki przypraw do piernika (można użyć więcej wg uznania)
- ekstrakt waniliowy, 1-2 krople
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki płynnego miodu naturalnego
Przygotowanie:
- Wymieszać razem mąkę, sodę i przyprawy do piernika.
- Dodać masło, żółtko, miód oraz ekstrakt waniliowy, wyrobić na gładkie ciasto.
- Jeśli jest zbyt geste i suche (najczęściej wtedy gdy użyjemy twardego masła lub skrystalizowanego miodu), dodać kilka łyżek mleka.
- Wyrobić kulę i chłodzić w lodówce przez min 30 min.
- Kiedy jesteśmy gotowi do pieczenia, rozgrzać piekarnik do temp. 160°C, formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto dość cienko rozwałkować, ok 3-5 mm i ulubioną foremką wykrawać ciasteczka.
- Piec przez ok 8 min.
- Wyciągnąć z piekarnika, schłodzić.
- Można dekorować lukrem lub posypać gruboziarnistym cukrem.
Bardzo dobre ciasteczka :) Pozdrawiam
Polecam ten przepis. Ciasteczka na końcu można jeszcze polać polewa czekoladową są wtedy jeszcze lepsze, ale to opcja dla czekoladoholików
Super przepis – na zwykłe, pyszne ciasteczka, bez zbędnych udziwnień i jakiś ,,modnych” bio dodatków!