PRZEPIS
Składniki:
- 1 gruszka
- 1/4 ciasta francuskiego, gotowy płat
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki miodu
- 2 plasterki cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
- Wodę zagotować z miodem, cynamonem i plasterkami cytryny.
- Do wody dodać gruszkę i gotować kilka minut.
- Piekarni nagrzać do 180°C.
- Gdy gruszka jest miękka, wyciągnąć z wody i ostudzić.
- Z ciasta francuskiego wyciąć dwa płaty w kształcie gruszki, w których wyciąć dowolny wzorek, ciastem okleić połówki gruszki, z ciasta wyciąć również ogonek i uformować liście.
- Piec przez 15-20 min aż ciasto się zarumieni.
- Podawać z lodami.