Gorąca czekolada z chilli, orzechami i granatem

PRZEPIS Składniki: 100g gorzkiej czekolady 180ml śmietany kremówki granat orzechy włoskie odrobinka papryczki chilli Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany kremówki (ok 2 łyżki) i chilli. W między czasie przy pomocy miksera zmiksować obrane orzechy włoskie i ubić śmietanę (tutaj można dodać odrobinę cukru lub miodu do smaku). Gotową czekoladę przelać do szklanki z grubego szkła lub…
Zobacz post
Udostępnij:

Wiśniowo – cynamonowe ślimaki drożdzowe

Aromatyczne drożdżówki na jeden kęs. Z wiśniowym nadzieniem i z cynamonową nutą. Pyszne! PRZEPIS Składniki: 300g mąki 15g świeżych drożdży 100ml letniego mleka 35g cukru 50g masła miękkiego (użyłam Lurpak klasyczne) 1 jajko szczypta soli Nadzienie 100ml konfitury wiśniowej 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: W miseczce rozrobić posłodzone łyżeczką cukru drożdże, zalać letnim mlekiem i odstawić w…
Zobacz post
Udostępnij:

Mleczne lody kokosowe z nektarynkami

PRZEPIS (ok 3-4 sztuki w zależności o pojemności foremek) Składniki: 3 małe nektarynki, umyte i pokrojone 1-2 łyżeczki miodu *odrobina ziarenek wanilli opcjonalnie 100 -150 ml mleczka kokosowego Przygotowanie: Mleczko kosowe wymieszać z miodem, można dodać ziarenka prawdziwej wanilii. Pokrojone nektarynki włożyć do foremek na lody, zalać mleczkiem. Włożyć patyczki do lodów i zamrozić.
Zobacz post
Udostępnij:

Jogurtowe lody truskawkowe

Jeśli nie znudziły Ci się jeszcze w tym sezonie truskawki, proponuję przygotować z nich smaczne i niskokaloryczne lody. PRZEPIS (ok 6 szt) Składniki: 1 szklanka umytych i obranych truskawek 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Truskawki zmiksować w blenderze (kilka zostawić w całości), razem z miodem, jogurtem i sokiem z cytryny. Foremki na lody uzupełnić…
Zobacz post
Udostępnij:

Grillowany ananas z wiórkami kokosowymi

PRZEPIS Składniki: świeży ananas 1 łyżka wiórków kokosowych roztopiona czekolada lub nutella Przygotowanie: Dojrzałego ananasa obrać i pokroić np. w słupki. Następnie każdy kawałek nabic na patyczki do szaszłyków. Włożyć na ruszt lub grillować na specjalnej grillowej patelni. Zrumienione szaszłyki owocowe ściągnąć z rusztu, posypać wiórkami kokosowymi. Jeszcze lepiej smakują polane roztopioną nutellą lub czekoladą.
Zobacz post
Udostępnij: