BiteDelite-babeczki-czekoladowe-z-wisniami-0499

BiteDelite-babeczki-czekoladowe-z-wisniami-0523

BiteDelite-babeczki-czekoladowe-z-wisniami-0518

PRZEPIS

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub 100g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki mleka lub maślanki
  • 1 jajko
  • ok 4 łyżki konfitury wiśniowej

Polewa:

  • roztopiona czekolada

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
  2. Składniki na babeczki (poza konfiturą) po kolei wrzucać do miksera. Wszystko razem wymieszać i miksować kilka minut. Do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Foremki na muffiny wypełnić papilotkami a następnie każdą wypełnić płaską łyżką ciasta, a następnie połową łyżeczki konfitury i przykryć kolejną płaską łyżką ciasta.
  4. Piec 15-20 minut albo dłużej, do tzw. „suchego patyczka”.
  5. Wyciągnąć i przestudzić.
  6. Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą oblać babeczki.
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.