Zupa krem z dyni
Przepyszna kremowa zupa, aksamitna i delikatna w smaku. W sam raz na jesienną aurę. Polecam.
PRZEPIS
Składniki
- 1 średniej wielkości dynia, obrana i pokrojona
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
- śmietana do ozdoby
- grzanki
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie najlepiej w dużym rondelku. Dodać obraną i pokrojoną na małe kawałki dynię. Smażyć ok 5 minut.
- Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 30 minut.
- Doprawić solą i pieprzem, dodać mleko i gotować jeszcze chwilę.
- Zmiksować przy użyciu blendera, do uzyskania kremowej konsystencji.
- Podawać z kleksem śmietany i grzankami.