PRZEPIS
Składniki:
- 250g zielonych szparagów
- 1 jajko
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
- świeża sałata
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, można ale nie trzeba ich obierać (zielone szparagi nie zawierają tak tawardych włókien jak białe szparagi), odciąć końcówki.
- Zagotować wodę z odrobiną cukru i soli najlepiej w specjalnym wysokim garnku. Jeśli nie posiadamy takiego naczynia to w szerokim garnku na leżąco gotować szparagi przez 7-8min, aż będą miękkie ale nie rozgotowane.
- W międzyczasie ugotować jajko w koszulce: do rondelka z wrzącą wodą wbić jajko z jak najmniejszej wysokości. Zwiększyć ogień i gotować 2 minuty. Odcedzić.
- Ugotowane odcedzone szparagi wyłożyc na talerze razem z liśćmi świeżej sałaty i plastrami szynki.
- Na wierzch ułożyć jajko.
- Skropić oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.