Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską

BiteDelite-szparagi-jajko-szynka-5798

BiteDelite-szparagi-jajko-szynka-5806

 

BiteDelite-szparagi-jajko-szynka-5802

PRZEPIS

Składniki:

  • 250g zielonych szparagów
  • 1 jajko
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • świeża sałata

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyć, można ale nie trzeba ich obierać (zielone szparagi nie zawierają tak tawardych włókien jak białe szparagi), odciąć końcówki.
  2. Zagotować wodę z odrobiną cukru i soli najlepiej w specjalnym wysokim garnku. Jeśli nie posiadamy takiego naczynia to w szerokim garnku na leżąco gotować szparagi przez 7-8min, aż będą miękkie ale nie rozgotowane.
  3. W międzyczasie ugotować jajko w koszulce: do rondelka z wrzącą wodą wbić jajko z jak najmniejszej wysokości. Zwiększyć ogień i gotować 2 minuty. Odcedzić.
  4. Ugotowane odcedzone szparagi wyłożyc na talerze razem z liśćmi świeżej sałaty i plastrami szynki.
  5. Na wierzch ułożyć jajko.
  6. Skropić oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?