Słodkie kruche pisanki

7054722773_9710633a42_z7054689245_21e7a95c2d_z6908597108_ee8670fbfd_z

PRZEPIS

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 130 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 1/4 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  2. Potem cienko rozwałkować i wykrawać foremką w kształcie serca ciastka.
  3. Układać na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st C ok. 15 minut.
  4. Wystudzone ciasteczka udekorować lukrem.

LUKIER KRÓLEWSKI

  • 1 łyżeczka białka w proszku
  • 30 ml wody
  • 150 g cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  1. Białko wymieszać z wodą i odstawić na ok 30 min, od czasu do czasu wymieszać.
  2. Dodawać stopniowo cukier puder i mieszać. Mozna miksować do połączenia składników. Dodać barwniki.
  3. Konsystencja lukru nie powinna być zbyt rzadka ani zbyt wodnista. Jeśli jest zbyt rzadka dodać odrobinę wody lub soku z cytryny, jeśli zbyt wodnista- cukru pudru.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?