PRZEPIS
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 130 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 1/4 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
- Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Potem cienko rozwałkować i wykrawać foremką w kształcie serca ciastka.
- Układać na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st C ok. 15 minut.
- Wystudzone ciasteczka udekorować lukrem.
LUKIER KRÓLEWSKI
- 1 łyżeczka białka w proszku
- 30 ml wody
- 150 g cukru pudru
- barwniki spożywcze
- Białko wymieszać z wodą i odstawić na ok 30 min, od czasu do czasu wymieszać.
- Dodawać stopniowo cukier puder i mieszać. Mozna miksować do połączenia składników. Dodać barwniki.
- Konsystencja lukru nie powinna być zbyt rzadka ani zbyt wodnista. Jeśli jest zbyt rzadka dodać odrobinę wody lub soku z cytryny, jeśli zbyt wodnista- cukru pudru.