To jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich przystawek. Typowo włoski smak przełamany słodkimi owocami. Idealna na lunch lub starter obiadowy.
PRZEPIS
Składniki:
- 1 garść rukoli
- kilka truskawek, umytych, obranych i pokrojonych
- 2 plasterki szynki prosciutto
- paluchy grissini
- świeżo zmielony pieprz
Dressing:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki miodu
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Składniki na dressing wymieszać. Aby dressing stał sie gęstszy, podgrzewać go na małym ogniu przez ok 1 minutę. Wylac na talerz tworząc fantazyjne wzory.
- Na środku talerza ułożyć rukolę wymieszana z szynka parmeńską i truskawkami.
- Posypac świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawać z paluchami grissini.