Sałatka z truskawkami, rukolą i szynką prosciutto skropiona balsamiczno-miodowym dressingiem

BiteDelite-makaron-z-truskawkami-1919

BiteDelite-makaron-z-truskawkami-1932

To jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich przystawek.  Typowo włoski smak przełamany słodkimi owocami. Idealna na lunch lub starter obiadowy.

PRZEPIS

Składniki:
  • 1 garść rukoli
  • kilka truskawek, umytych, obranych i pokrojonych
  • 2 plasterki szynki prosciutto
  • paluchy grissini
  • świeżo zmielony pieprz
Dressing:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie:
  1. Składniki na dressing wymieszać. Aby dressing stał sie gęstszy, podgrzewać go na małym ogniu przez ok 1 minutę. Wylac na talerz tworząc fantazyjne wzory.
  2. Na środku talerza ułożyć rukolę wymieszana z szynka parmeńską i truskawkami.
  3. Posypac świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Podawać z paluchami grissini.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?