PRZEPIS
Składniki:
- 2 średnie pstrągi, umyte, wypatroszone, bez głowy
- 25g płatków migdałowych
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki masła
- młoda marchewka typu „baby”
- 3 ziemniaki, umyte, pokrojone w łódeczki
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 190°C.
- Pokrojone ziemniaki włożyć do miseczki, skropić oliwą, posypać przyprawami, może być mieszanka do warzyw lub sama sól i pieprz. Włożyć do piekarnika i piec przez ok 30 min.
- Roztopionym masłem natrzeć ryby w środku i na zewnątrz.
- Przekroić 1 pomarańczę na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok i skropić nim ryby, w środku i na zewnątrz. Przyprawić solą i pieprzem.
- Ryby włożyć do piekarnika lub w folii aluminiowej na rozgrzany ruszt i piec przez ok 20 min.
- W między czasie, obrać i pokroić na cząsteczki 1 pomarańczę. Wrzucić na patelnię razem z łyżeczką miodu i pozostałą częścią masła. Dodać marchewkę i smażyć przez kilka minut.
- Upieczone ryby wyłożyć na talerze, posypać płatkami migdałów. Podawać z pieczonymi ziemniakami i glazurowaną w pomarańczy marchewce.