Ciekawe połączenie składników na cienkim spodzie pizzy. Pycha!
PRZEPIS
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki
- 5 g drożdży instant
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 150 ml wody
- mąka do podsypania
- Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodać wodę i delikatnie wyrabiać ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją obiętość.
Pozostałe składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego z olejami z siemienia lnianego
- 50 g sera koziego
- 1 gruszka, pokrojona w plastry
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 szklanka liści rukoli
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 250°C.
- Ciasto rozwałkować na okrągły placek lub 2 mniejsze.
- Blachę do pieczenia nasmarować oliwą z oliwek, położyć ciasto.
- Na wierzchu położyć plastry gruszki, szynki, pokruszyć ser.
- Pokropić oliwą.
- Piec 15 min do zrumienienia ciasta. Gdy składniki będą się przypalać zmniejszyć temperaturę i piec nieco dłużej.
- Gotową pizzę udekorować liśćmi rukoli. Posypać orzechami.
- Pokroić na 6 części i podawać:)