\
PRZEPIS
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżki miodu
- 1/2 laski wanilli
- szczypta kardamonu
- 1 ziarna granatu
Przygotowanie:
- W garnuszku wymieszać śmietankę z mlekiem, podgrzewać powoli.
- W 3 łyżkach wody rozpuścić żelatynę. Odstawić.
- Laskę wanilli przeciąć wzdłuż, łyżką zebrać ziarenka, które włożyć do śmietanki z mlekiem. Dodać także miód oraz kardamon i wymieszać.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze kilka minut.
- Przelać do pucharków lub ramekinów i włożyć do lodówki na 2-3 godzi.
- Gdy deser już stężeje, dodać ziarna granatu.
- Podawać.