Wiśniowo – cynamonowe ślimaki drożdzowe

Aromatyczne drożdżówki na jeden kęs. Z wiśniowym nadzieniem i z cynamonową nutą. Pyszne! PRZEPIS Składniki: 300g mąki 15g świeżych drożdży 100ml letniego mleka 35g cukru 50g masła miękkiego (użyłam Lurpak klasyczne) 1 jajko szczypta soli Nadzienie 100ml konfitury wiśniowej 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: W miseczce rozrobić posłodzone łyżeczką cukru drożdże, zalać letnim mlekiem i odstawić w…
Zobacz post
Udostępnij:

Amerykańskie placuszki z miodem i granetem

PRZEPIS Składniki: 1 szklanka mąki 1 jajko szklanka maślanki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli + dodatki: ziarenka z owocu granatu łyżka miodu cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Smażyć na patelni teflonowej z dwóch stron. Podawać polane miodem, posypane ziarenkami granatu. Można jeszcze delikatnie oprószyć cukrem pudrem.  
Zobacz post
Udostępnij:

Zupa brokułowo – serowa

Sezon na rozgrzewające zupy trwa na dobre. I świetnie bo nic tak jesienią nie rozgrzeje podczas dnia jak miska gorącej zupy! Zupy brokułowe są jednymi z moich ulubionych lecz tym razem przepis urozmaiciłam dodatkiem  dojrzewającego szwajcarskiego sera.  Wyszło pysznie. PRZEPIS Składniki 1 brokuł 1l bulionu warzywnego 100g startego sera (ja użyłam dojrzewającego sera z serii Deluxe do kupienia w sklepie Lidl) 12 łyżeczki kurkumy świeżo zmielony pieprz i sól…
Zobacz post
Udostępnij:

Faszerowane pieczarki

PRZEPIS Składniki: 12 pieczarek 0,5 cebuli 1 łyżeczka parmezanu (opcjonalnie) pół kromki chleba pokrojonej na mniejsze kawałki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka świeżego koperku oliwa z oliwek Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C. Pieczarkom wyrwać nóżki, posiekać drobno, wymieszać z okruszkami chleba, startym serem, posiekaną cebulą i doprawić do smaku. Wnętrza kapeluszy skropić oliwą z oliwek, posypać solą i…
Zobacz post
Udostępnij:

Zupa dyniowa

PRZEPIS Składniki: 1 mała dynia hokkaido 1 duża cebula 2-3 szklanki bulionu warzywnego garść prażonych pestek dyni sól i pieperz do smaku słodka papryka mielona Przygotowanie Oprószoną solą, posiekaną cebulkę zeszklić na patelni z odrobiną masła. Pokrojoną dynię (razem ze skórką lecz bez miąższu i pestek) dusić pod przykryciem ok 10 min, aby się nie przypaliła podlać szklanką wody. Dodać usmażoną…
Zobacz post
Udostępnij:

Kanapki z serem kozim i pieczoną gruszką

  Kanapki dla wielbicieli koziego* sera.  Ze słodką gruszką i słonawym, specyficznym lekko wytrawnym smakiem sera koziego nabierają nowego wymiaru. Chleb orkiszowy. Do tego obrane orzechy włoskie i odrobina świeżo zmielonego pieprzu. *Dla tych, którzy za smakiem koziego sera nie przepadają- polecam dowolny naturalny kremowy serek z mleka krowiego. Składniki: 3-4 kromki chleba orkiszowego 2 łyżki serka koziego plasterki gruszki podpieczone na patelni grillowej (aby się…
Zobacz post
Udostępnij:

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?