Nóżki w miodowej marynacie zapiekane z pomarańczami i sezamem

BiteDelite-udka-kurczaka-pieczone-w-pomaranczach-3252   bd-udka-kurczaka-pieczone-w-pomaranczach-3233BiteDelite-udka-kurczaka-pieczone-w-pomaranczach-3296

PRZEPIS

Składniki:

  • 6 nóżek z kurczaka
  • 1 pomarańcza, pokrojona w plastry
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • tarta skórka z 1/3 pomarańczy
  • 1 łyżka sezamu

 

Przygotowanie:

  1. Wyciśnięty sok z pomarańczy wymieszać z oliwą z oliwek, miodem i startym imbirem. Do marynaty dodać umyte nóżki z kurczaka.
  2. Odstawić do lodówki na min 30 min, najlepiej na całą noc.
  3. Gdy mieso jest już zamarynowane, piekarnik nagrzać do 180-200st C.
  4. Nóżki przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i plastrami pomarańczy, posypać sezamem.
  5. Zapiekać 50-60 min, od czasu do czasu podlewając sosem, który uwolniło zapiekane mięso.
  6. Gdy potrawa jest gotowa, przełożyć na talerze, podawać z ziemniakami.

 

Follow:
Udostępnij:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?