Kiedy mam ochotę na pierogi ruskie ale na samą myśl o ich lepieniu apetyt odchodzi;) przyrządzam te naleśniki. Polecam zrobić więcej, a te których od razy nie zjemy, dodatkowo zrumienić na patelni.
PRZEPIS
Składniki:
- ok 8-10 naleśników z TEGO przepisu
- 250 g twarogu półtłustego
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 cebula, drobno posiekana
- sól, pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
- Cebulę zeszklić na patelni.
-
Ugotowane ziemniaki połączyć z twarogiem i cebulką, rozgnieść lub przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę.
-
Drobno posiekany szczypiorek (tutaj niezawodne okazują się być nożyce do ziół) połączyć z masą serową.
-
Doprawić solą i pieprzem.
-
Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki. Przed podaniem posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.