Bardzo prosta i smaczna delikatna sałatka z jednym z moich ulubionych warzyw.
Składniki:
- 3-4 gotowane a najlepiej pieczone małe buraczki
- garść roszponki
- garść rukolibiały ser kozi
- prażone na patelni płatki migdałów
- odrobina oliwy z oliwek i wysokiej jakości sosu balsamicznego
Przygotowanie:
- Buraczki piec w skórce na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 1,5 h (jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu, obrać i ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie)
- Płatki migdałów uprażyć na rozgrzanej suchej patelni, uważając aby się nie przypaliły.
- Rukolę i roszponkę ułożyć na talerzu.
- Ostudzone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na liściach sałaty.
- Następnie posypać pokruszonym serem kozim i uprażonymi płatkami migdałów
- Skropić oliwą z oliwek i sosem balsamicznym.
- Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem wg uznania.