PRZEPIS
Składniki:
- 2 gruszki
- 2 łyżki roztopionej czekolady (ok 50g)
- 100ml śmietany kremówki
- 1 łyżka karmelu
- szczypta kardamonu (w proszku, ewentualnie 2 ziarenka (można kupić w saszetce np. Kotanyi) rozkruszyć w palcach)
Przygotowanie:
- Do roztopionej w kąpieli wodnej czekolady dodać łyżkę śmietanki. Wszystko dokładnie wymieszać i rozlać po bokach szklanki.
- Obrane gruszki wraz z kardamonem zmiksować na gładką masę. Wlać do szklanki.
- Śmietanę ubić z odrobiną miodu. Przełożyć bitą śmietanę do szklanki.
- Na koniec polać karmelem i oprószyć kardamonem.
W przygotowaniu prezentowanego koktajlu pomógł mi blender firmy SENCOR.
Wygodny, poręczny sprzęt, za pomocą którego szybko przyrządzimy koktajle z owoców i warzyw, lekkie zupy-krem, niskokaloryczne sosy lub pasty. Urządzenie to, poza główną nasadką miksującą, wyposażone jest dodatkowo w zestaw akcesoriów z elementem do siekania, częścią do ubijania piany a także przystawką do zamontowania do ściany, pozwalającą mieć blender zawsze pod ręką.
Dzięki bogatej palecie kolorów blender Sencor stanie się ozdobą każdej kuchni.
Cena: ok 150 zł