PRZEPIS
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 180ml śmietany kremówki
- granat
- orzechy włoskie
- odrobinka papryczki chilli
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany kremówki (ok 2 łyżki) i chilli.
- W między czasie przy pomocy miksera zmiksować obrane orzechy włoskie i ubić śmietanę (tutaj można dodać odrobinę cukru lub miodu do smaku).
- Gotową czekoladę przelać do szklanki z grubego szkła lub do kubka.
- Obwicie posypać zmielonymi orzechami.
- Następnie udekorować bitą śmietaną.
- Na wierzchu posypać ziarnami granata.
W przygotowaniu prezentowanego koktajlu pomógł mi blender firmy SENCOR.
Wygodny, poręczny sprzęt, za pomocą którego szybko przyrządzimy koktajle z owoców i warzyw, lekkie zupy-krem, niskokaloryczne sosy lub pasty. Urządzenie to, poza główną nasadką miksującą, wyposażone jest dodatkowo w zestaw akcesoriów z elementem do siekania, częścią do ubijania piany a także przystawką do zamontowania do ściany, pozwalającą mieć blender zawsze pod ręką.
Dzięki bogatej palecie kolorów blender Sencor stanie się ozdobą każdej kuchni.
Cena: ok 150 zł