PRZEPIS
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g roztopionego masła (schłodzone)
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- odrobina świeżej wanilii
- kilka kostek deserowej czekolady, pokruszonej
+ cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Wymieszać razem mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- Następnie dodać masło, wanilię, jajko i mleko. Wymieszać niedbale. Dosłownie 2-3 razy zamieszać szpatułką do połączenia składników, nie przejmować się grudkami.
- Na końcu wsypać do masy pokruszoną czekoladę i wymieszać.
- Formę na muffiny uzupełnić papliotkami i wypełniać ciastem do 3/4 wysokości.
- Piec 15-20 min.
- Po wyciągnięciu z piekarnika schłodzić.
- Posypać cukrem pudrem.