Kolejna przekąska na Tłusty Czwartek. Pączusie błyskawiczne w przygotowaniu (niestety równie szybko znikają:)) wystarczy wymieszać składniki i gotowe do smażenia. Bez drożdży, bez wyrabiania, bez formowania. Raz dwa i gotowe!
PRZEPIS
Składniki:
- szklanka jogurtu naturalnego
- szklanka mąki
- 2 cale jajka
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Jajka lekko roztrzepać razem z solą. Dodać jogurt i wymieszać dokładnie.
- Tłuszcz rozgrzać w rondelku do ok 180 st C.
- Do ciasta dodać powoli przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
- Konsystencja będzie dość rzadka ale to nie przeszkadza, nie przejmować się też ewentualnymi grudkami.
- Przy pomocy małej łyżeczki (zanurzonej wcześniej oleju aby ciasto do niej nie przywierało) nakładać ciasto i wkładać do smażenia. Można pomóc sobie drugą łyżeczką. Smażyć chwilkę, aż kulki zaczną się rumienić, z obu stron.
- Jeśli temperatura jest zbyt wysoka, obniżyć do 160 st.
- Wykładać pączusie na papier aby ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem.
pycha:) zrobilam, zjadlam:) super przepis:)
Autor
bardzo się cieszę! :*