PRZEPIS
Składniki:
Imbirowo-cytrynowy sos Vinaigrette
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka zmielonego imbiru
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
Batony łososiowe
- 3 łyżki ziaren białego sezamu
- 3 łyżki czarnego sezamu
- 4 małe filety z łososia,
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Sos Vinaigrette
- Wymieszać ze sobą sok z cytryny, imbir, oliwę z oliwek, przyprawić sola i pieprzem.
Batony łososiowe
- Wymieszać ze sobą biały i czarny sezam. Rozsypać równomiernie na talerzu.
- Łososia pokroić na małe prostokąty, każdy kawałek posmarować odrobiną pasty wasabi i skropić sokiem z cytryny.
- Każdy kawałek obtoczyć równomiernie w sezamie.
- Na patelni teflonowej z odrobina oliwy smażyć kawałki łososia na średnim ogniu. Po minucie odwrócić na kolejny bok i tak 3 razy.
- Gotowe batony wyłożyć na talerzu, podawać z sosem vinaigrette i plasterkiem cytryny.