PP
PRZEPIS
Składnik
- pierś kurczaka
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki zielonego pesto (oprószone solą i pieprzem, zmiksowane z oliwą z oliwek i ziarnem słonecznika liście świeżej bazylii)
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- świeżo zmielona sól i pieprz
- listki świeżej bazylii
Dodatki: 100 g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego.
Przygotowanie:
- Przygotować pesto i ugotować ryż.
- Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić delikatnie solą morską i zawinąć w plasterki szynki.
- Szparagi umyć, odciąć twarde końce. Ugotować. Najlepsze do tego jest specjalne wysokie naczynie z koszyczkiem.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć przygotowane piersi kurczaka owinięte szynką.
- Smażyć przez 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilka minut. Wlać śmietankę, dodać pesto i delikatnie przemieszać.
- Dodać szparagi i po zagotowaniu odstawić z ognia (sos powinien nieco zgęstnieć), doprawić w razie potrzeby solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Posypać listkami bazylii i podawać z ryżem.