PRZEPIS
Składniki:
- 12 krewetek gotowanych
- 2-3 pomarańcze
- 4 łyżki octu balsamicznego
- natka pietruszki
- sól kamienna, użyłam soli Halit 100% naturalnej soli zawierającej duże ilości mikroelemntów i naturalnych minerałów
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
- Z 1 pomarańczy wycisnąć sok.
- Ocet balsamiczny wlać do garnuszka, podgrzewać na małym ogniu. Dodać połowę wyciśniętego soku z pomarańczy i podgrzewać, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
- Pozostałe pomarańcze pokroić w plastry, a następnie na ćwiartki.
- Krewetki przełożyć do miseczki skropić pozostałym sokiem z pomarańczy, wymieszać posiekaną natkę pietruszki i posolić do smaku.
- Ćwiartki pomarańczy i krewetki nabijać na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie.
- Grillować po kilka minut na każdą ze stron.
- Na talerzu wylać sos balsamiczny (można namalować fantazyjne wzorki). Układać szaszłyki. Posypać jeszcze natką pietruszki.
- Jeśli jemy na zewnątrz lub chcemy zabrać przekąskę na piknik, tuż po upieczeniu sosem polewamy szaszłyki.