Krewetki w pomarańczach

BiteDelite-5367

BiteDelite-5357BiteDelite-5365

PRZEPIS

Składniki:

  • 12 krewetek gotowanych
  • 2-3 pomarańcze
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • natka pietruszki
  • sól kamienna, użyłam soli Halit 100% naturalnej soli zawierającej duże ilości mikroelemntów i naturalnych minerałów
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

  1. Z 1 pomarańczy wycisnąć sok.
  2. Ocet balsamiczny wlać do garnuszka, podgrzewać na małym ogniu. Dodać połowę wyciśniętego soku z pomarańczy i podgrzewać, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
  3. Pozostałe pomarańcze pokroić w plastry, a następnie na ćwiartki.
  4. Krewetki przełożyć do miseczki skropić pozostałym sokiem z pomarańczy, wymieszać posiekaną natkę pietruszki i posolić do smaku.
  5. Ćwiartki pomarańczy i krewetki nabijać na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie.
  6. Grillować po kilka minut na każdą ze stron.
  7. Na talerzu wylać sos balsamiczny (można namalować fantazyjne wzorki). Układać szaszłyki. Posypać jeszcze natką pietruszki.
  8. Jeśli jemy na zewnątrz lub chcemy zabrać przekąskę na piknik,  tuż po upieczeniu sosem polewamy szaszłyki.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?