Przystawka idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole – zapiekane gniazda z makaronu wraz z łososiem i sosem koperkowym.
PRZEPIS
Składniki:
- ok 200g makaronu typu spaghetti (porcja dla 2 osób)
- 200 g łososia, może być filet lub wędzony być w plastrach
- 1 łyżka majonezu (lub w wersjo light – gęsty jogurt)
- 1 łyżka jogurtu
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek do skropienia
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, al dante – ok 8 minut.
- Wyłożyć porcje makaronu do formy na muffinki, przy pomocy widelca formować gniazda.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Łososia pokroić na drobne kawałki, skropić sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem i solą, następnie ułożyć porcję ryby na środku każdego gniazda. Przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą z oliwek.
- Zapiekać 10-15 min aż makaron się zarumieni. W tym czasie przygotować dip.
- Wymieszać majonez lub jogurt najlepiej gęsty naturalny z posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Polać zapieczone gniazda.