W przerwie pomiędzy kolejnymi faworkowo – pączkowymi przepisami, prezentuję dzisiejszą kolację… Pozostając jednak dalej w karnawałowym klimacie, zajadam chrupiące mini kanapeczki z bagietki a na nich delikatne, bardzo kremowe pure z gotowanych ziemniaczków wraz z karmelizowaną cebulką, orzechami i słodką mini marchewką:)
PRZEPIS
Składniki:
- 2 ziemniaki
- mała cebulka
- łyżka masła
- łyżka śmietany
- puszka młodej mini marchewki
- garść orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
- odrobina czosnku do smaku
- świeża bagietka
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w lekko słonej wodzie.
- Cebulkę obrać w malutką kosteczkę i zeszklić na maśle z odrobiną wody i soli. Gdy cebulka będzie miękka dodać czosnek.
- Ugotowane ziemniaki blendować razem ze śmietaną na gładką masę. Przyprawić i wymieszać z pokruszonymi orzechami.
- Puree smarować na kromki, każdą udekorować 2 marchewkami i gałązką koperku.