PRZEPIS
Składniki:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
- 200g serka mascarpone
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać ocet i miksować powoli dodając cukier i dalej miksować.
- Gotową masę wyłożyć na papierze do pieczenia formując kształt koła o średnicy ok 18 cm (można pomóc sobie odrysowując od talerza, na papierze do pieczenia – okrąg).
- Piekarnik nagrzać do 120 stopni C najlepiej nie używać termoobiegu.
- Bezę zapiekać w tej temperaturze przez 5 min, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100 st C i piec przez 50-60 min.
- Upieczoną i przestudzoną bezę posmarować serkiem mascarpone. Ułożyć na wierzchu plasterki kiwi.
- Polać miodem naturalnym.
- Gotowe