Bardzo lubię połączenie smaku mięsa i ostrych przypraw z naturalną słodyczą owoców. Tym razem na ruszt poszedł delikatny kurczak w imbirowo-miodowej marynacie z dodatkiem pomarańczy. Polecam!
PRZEPIS
Składniki:
- 100g piersi z kurczaka
- 50g białego ryżu
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka naturalnego miodu
- 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 1 łyżka startej skórki ze świeżej pomarańczy
- 1 łyżeczka krojonej suszonej skórki pomarańczowej
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę: wymieszaj miód z sokiem pomarańczowym, oliwą z oliwek, szczyptą soli, suszoną skórką pomarańczową i imbirem.
- Oczyszczone filety z kurczaka wymieszaj w marynacie. Włóż do lodówki na min 30 min, najlepiej całą noc.
- Gdy kurczak jest gotowy, usmaż go na grillowej patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni. Do grillowania dodaj kawałki świeżej pomarańczy.
- Podawaj z białym ryżem, posyp migdałami i świeżo stratą skórką pomarańczową.