PRZEPIS
Składniki:
- 6-8 małych mandarynek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 100 ml wody
- 3 łyżki wiśniówki
- ok 12 wiśni, bez pestek, mogą być mrożone
- łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
Przygotowanie:
- Mandarynki obrać ze skórek używając bardzo ostrego noża.
- W rondelku zagotować wodę z cukrem, cynamonem i kardamonem, dodać wiśniówkę, wiśnie i mandarynki. Dusić przez kilka minut a następnie wyłowić mandarynki. Pozostały sok gotować na maleńkim ogniu aż zredukuje się jego objętość.
- Mandarynki w tym czasie wrzucić na rozgrzaną patelnię i delikatnie zrumienić przez ok 1-2 min na każdą stronę.
- Mandarynki ułożyć na półmisku razem z wiśniami, polać syropem.
- Podawać ciepłe.