Podobne dania pojawiały już się na blogu, najczęściej w wersji z łososiem. Tym razem na patelni ląduje dorsz, w tej wersji smakował równie dobrze.
PRZEPIS
Składniki:
- 2 filety dorsza
- 2 łyżki płatków migdałowych
- oliwa z oliwek, extra-virgin
- sok z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- ugotowany ryż
sos
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 100g żurawiny (użyłam mrożonej)
- 30g brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
- Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie.
- Filety rybne skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek wsypać płatki migdałów i filety. Smażyć aż ryba będzie usmażona a migdały zbrązowieją.
- Przygotować sos:
- Sok pomarańczowy wlać do małego garnka, dodać żurawinę, cukier i ocet balsamiczny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu kilka minut.
- Usmażone filety wyłożyć na talerze, posypać płatkami migdałowymi. Podawać z ryżem i sosem żurawinowym.