Małe przesłodkie bezowe choinki, wykonane z podstawowego przepisu, ucieszą i oczy i podniebienie. Przepis typowo zimowy, nawiązuje do nadchodzących świąt. Bezy można przygotować wcześniej (tydzień, dwa) i przechowywać w zamkniętej puszce, słoju lub kartonowym pudełku. Wytrzymają do świąt.
Proponuję zrobić je w kilku rozmiarach – większe mogą posłużyć jako dekoracja stołu, a mniejsze jako słodki dodatek do kawy. Można też ładnie je zapakować i zrobić bliskim miły prezent.
PRZEPIS
Składniki:
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru
- cukrowe kulki do dekoracji
- Zimne białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawć cukier i jeszcze przez chwilę miksować.
- Gotową masę włożyć do worka cukierniczego i wyciskać bezy na papier do pieczenia.
- Najlepiej użyć rękaw cukierniczy z płaską tylką.
- Piekarnik nagrzać do 100 stopni C i piec 1-2 h* do wysuszenia.
- Po upieczeniu udekorować cukrowymi kulkami.
To jak już o tych choinkach… to Wesołych Świąt Joasiu :) I jak najwięcej wpisów w przyszłym roku, koniecznie!!!
Autor
Kasiu, dziękuję Ci bardzo! Tobie również życzę wszystkiego co najlepsze na te Święta i Nowy Rok!