Taki chleb to skarbnica witamin i minerałów a do tego ma genialny smak! Po brzegi wypełniony jest tylko ziarnami i\lub bakaliami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu bo nie potrzebuje zakwasu ani drożdży. Idealny zarówno jako podstawa kanapki, jak i sam. Wg mnie jest tak pyszny, że najlepiej pałaszować go właśnie solo albo ze świeżym prawdziwym masłem.
Składniki (robiłam z podwójnej porcji)
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 7 łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
- sól kamienna 1-2 łyżeczki
- prawdziwy miód 2 łyżki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki wody
- opcjonalnie wg upodobań, np: orzechy włoskie, jagody goji, morele, suszone śliwki, żurawina itp.
Przygotowanie:
- W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
- Wlać wodę olej rzepakowy i miód.
- Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
- Formę na ciasto keksowe wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę.
- Ugnieść łyżką.
- Włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180st C i piec przez godzinę.
- Gdy chleb jest upieczony, delikatnie wyjąć do z formy (razem z papierem do pieczenia) i zostawić do ostygnięcia.
- Najlepiej poczekać, aż całkowicie wystygnie. Ciepły będzie się bardzo kruszyć.
Bardzo zdrowy i na pewno też pyszny :)
Zapraszam do siebie – jedzrosliny
Niesamowity przepis, właśnie na coś takiego czekałam! Uwielbiam ziarniste chlebki, więc na pewno wypróbuję przepis! Moje ulubione ziarna to nasionka chia, dodałabym również sól himalajską albo migdały…
Fajny przepis. Swojego czasu robiłam i wyczytałam na angielskiej stronie, że wystarczy dodać 2 łyżki babki płesznik i nie będzie się kruszył. Potwierdzam. Nawet ciepły podczas krojenia zachowywał formę.