Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i sprawdzone ciacho, polecam ten przepis!
Zmodyfikowany przepis wg SmittenKitchen. Zawsze wychodzi i jest tak dobre, że bardzo często do niego wracam. Zapraszam na intensywnie czekoladowe brownie z lekko słonym masłem orzechowym.
PRZEPIS
Składniki:
- 200g masła
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- W rondelku, na małym ogniu roztopić masło i dodać 2 pokruszone tabliczki czekolady. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Uważać aby się nie przypaliło.
- W misce roztrzepać 3 jajka, dodać cukier i wymieszać. Następnie przełożyć do masy jajecznej roztopioną czekoladę i wymieszać.
- Dodać mąkę oraz rozkruszoną trzecią tabliczkę czekolady.
- Całość wymieszać i przelać do naczynia do pieczenia o wymiarach ok 20x30cm.
- Masło orzechowe jeśli nie jest solone ani słodzone, przyprawić wg uznania. Ja używam ok 3-4 łyżek cukru brązowego i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej.
- Masło orzechowe wyłożyć na masę kilkoma kleksami. Patyczkiem do szaszłyków rysować ósemki – utworzy się ładny wzorek.
- Włożyć do nagrzanego do 160st C piekarnika i piec 35 minut.
- Ostudzić i pokroić na kostki. Gotowe.
O matko, ale to musi nieprzyzwoicie dobrze smakować. Mam nadzieję, że już na ten weekend uda mi się coś takiego przygotować :) Połączenie czekolady i masła orzechowego brzmi jak spełnienie marzeń :)
Autor
Polecam spróbować :)