PRZEPIS
Składniki na ok 10 babeczek
- 160 gram masła
- 3 duże jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek Nutelli (ok pół szklanki)
- 2 łyżki mleczka skondensowanego
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Masło utrzeć mikserem na jednolitą masę. Wsypać cukier i dalej ucierać.
- Wbijać pojedynczo jajka – dokładnie rozmiksować przed dodaniem następnego. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
- Wyłożyć do papilotek lub foremek (ja użyłam foremki silikonowych w kształcie śnieżynek) na 2/3 ich wysokości. Na górę każdej dać po 1-2 łyżeczki Nutelli i rozprowadzić delikatnie patyczkiem lub wykałaczką tworząc tak jakby esy-floresy.
- Piec w 160 – 170ºC przez około 25 minut. Sprawdzając patyczkiem ich gotowość należy pamiętać że Nutella nie będzie nigdy sucha.
- Po ostudzeniu babeczek posmarować mleczkiem skondensowanym wytłoczony po ipieczeniu wzór ( u mnie śnieżynki), posypać wiórkami kokosowymi.