Bardzo wilgotne, puszyste ciasto wielkanocne.
PRZEPIS
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 4 jaja
- szczypta soli
Na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 160 st C.
- W misie miksować cukier z olejem, dodawać po 1 jajku.
- Gdy masa jest już dokładnie zmiksowana dodawać powoli mleko i przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Przygotowane ciasto przelać do formy.
- Piec przez ok 80-90minut lub do suchego patyczka.
- Przestudzić i wyjąć z formy.
- Przygotować lukier ucierając cukier puder z mlekiem.
- Gdy ciasto jest już przestudzone, wylać na nie lukier i posypać orzechami.