Deser błyskawiczny! Ubijamy kremową śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy owoce, które najbardziej lubimy lub te, które mamy akurat pod ręką. Mogą to być świeże truskawki, banany, kiwi, brzoskwinie, jako dodatek pokruszone orzechy, wiórki kokosowe, miód lub syrop czekoladowy czy też rodzynki. To tylko kilka propozycji. Mój wybór na dzisiaj to brzoskwinie z puszki z orzechami laskowymi i waflowymi rurkami.
PRZEPIS (2 duże, 4 małe porcje)
Składniki:
- 250 ml śmietany (min 30%)
- 1/2 łyżki stewii w formie pudru (lub 2 łyżki białego cukru pudru)
- brzoskwinie w puszcze ( 3 — 4 połówki)
- pokruszone orzechy laskowe
- waflowe rurki
- Śmietanę ubijamy ze stewią (lub cukrem pudrem), aż będzie sztywna i puszysta. Bita śmietana jest gotowa, gdy po obróceniu naczynia śmietana z niego nie wypadnie.
- W naczyniach układamy kawałki owoców. Nastęonie układamy bitą śmietanę, ilość wg uznania:)
- Górę deseru dekorujemy dowolnymi bakaliami: orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi. Możemy bitą śmietane polać miodem lub sosem czekoladowym.