Mój sprawdzony przepis na puszysty omlet, który zawsze wychodzi pyszny! Nie zawiera mąki, znakomity w wersji na słodko jak i na słono.
Dzisiaj proponuje wersję śniadaniową – z cebulką!
PRZEPIS
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- szczypta pieprzu (jeśli wersja na słono)
- 2 łyżki masła
- 2 całe cebulki szalotki wraz z szczypiorem
Przygotowanie:
- Jajka roztrzepać razem z wodą, solą i pieprzem.
- Cebulki przekroić na pół. Szczypiorek pokroić. Na patelni roztopić masło i zostawić na minimalnym ogniu. (Im mniejsza patelnia tym lepiej – ja użyłam 20cm, idealna byłaby 18cm albo mniejsza, wtedy omlet byłby bardziej puchaty;))
- Na patelnię wrzucić cebulkę, dosłownie na kilkanaście sekund aż zacznie się rumienić a następnie wyłożyć na talerz.
- Roztrzepane jajko wrzucić na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu. Gdy omlet będzie już ścięty na wierzchu, wyłożyć na talerz z cebulką.
- Posypać szczypiorkiem i podawać.