BiteDelite-omlet-z-cebulka-2197

BiteDelite-omlet-z-cebulka-2189

Mój sprawdzony przepis na puszysty omlet, który zawsze wychodzi pyszny! Nie zawiera mąki, znakomity w wersji na słodko jak i na słono.

Dzisiaj proponuje wersję śniadaniową – z cebulką!

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu (jeśli wersja na słono)
  • 2 łyżki masła
  • 2 całe cebulki szalotki wraz  z szczypiorem

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzepać razem z wodą, solą i pieprzem.
  2. Cebulki przekroić na pół. Szczypiorek pokroić. Na patelni roztopić masło i zostawić na minimalnym ogniu. (Im mniejsza patelnia tym lepiej – ja użyłam 20cm, idealna byłaby 18cm albo mniejsza, wtedy omlet byłby bardziej puchaty;))
  3. Na patelnię wrzucić cebulkę, dosłownie na kilkanaście sekund aż zacznie się rumienić a następnie wyłożyć  na talerz.
  4. Roztrzepane jajko wrzucić na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu. Gdy omlet będzie już ścięty na wierzchu, wyłożyć na talerz z cebulką.
  5. Posypać szczypiorkiem i podawać.
Follow:

Skomentuj