BITEDELITE-gruszkowe-clafoutis-8041

BITEDELITE-gruszkowe-clafoutis-8055

BITEDELITE-gruszkowe-clafoutis-8052

BITEDELITE-gruszkowe-clafoutis-8058

 

Clafoutis to lekki fransucki deser tradycyjnie przygotowywany z czereśniami lub wiśniami o charakterystycznej budyniowej konsystencji. To przepis typu “mam ochotę na coś słodkiego lecz nie chcę spędzić w kuchni pół dnia” :) i co ważne, pasują do niego nie tylko wiśnie czy czereśnie. W książce “Coś słodkiego! [Pyszne ciasta i desery]” znalazłam przepis na pyszne clafoutis z morelami i migdałami. Tym razem zmodyfikowałam go nieco i oto jest, moja gruszkowa wersja.

PRZEPIS

Składniki:

  • 4-5 gruszek (mogą być morele, śliwki, wiśnie, brzoskwinie – według uznania)
  • 120g migdałów w płatkach
  • 3 jajka
  • 100g mąki
  • 300 ml mleka
  • 60g masła + łyżka masła do posmarowania formy
  • 120 g brązowego cukru + łyżka do posypania
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180st C.
  2. Masło roztopić na dużej patelni. Obrane i pokrojone na małe kawałki (ok 2-3cm) gruszki podsmażać na maśle kilka minut, ciągle mieszając.
  3. Dodać 40g cukru i płatki migdałów. Karmelizować przez 5 min na dużym ogniu, stale mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
  4. W misce ubić jajka z pozostałą częścią cukru. Dodać mąkę i sól i mleko. Wymieszać.
  5. Formę do pieczenia posmarować masłem, oprószyć cukrem. Włożyć skarmelizowane owoce i zalać masą.
  6. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 30-35 minut.

 

Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.