Clafoutis to lekki fransucki deser tradycyjnie przygotowywany z czereśniami lub wiśniami o charakterystycznej budyniowej konsystencji. To przepis typu “mam ochotę na coś słodkiego lecz nie chcę spędzić w kuchni pół dnia” :) i co ważne, pasują do niego nie tylko wiśnie czy czereśnie. W książce “Coś słodkiego! [Pyszne ciasta i desery]” znalazłam przepis na pyszne clafoutis z morelami i migdałami. Tym razem zmodyfikowałam go nieco i oto jest, moja gruszkowa wersja.
PRZEPIS
Składniki:
- 4-5 gruszek (mogą być morele, śliwki, wiśnie, brzoskwinie – według uznania)
- 120g migdałów w płatkach
- 3 jajka
- 100g mąki
- 300 ml mleka
- 60g masła + łyżka masła do posmarowania formy
- 120 g brązowego cukru + łyżka do posypania
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180st C.
- Masło roztopić na dużej patelni. Obrane i pokrojone na małe kawałki (ok 2-3cm) gruszki podsmażać na maśle kilka minut, ciągle mieszając.
- Dodać 40g cukru i płatki migdałów. Karmelizować przez 5 min na dużym ogniu, stale mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
- W misce ubić jajka z pozostałą częścią cukru. Dodać mąkę i sól i mleko. Wymieszać.
- Formę do pieczenia posmarować masłem, oprószyć cukrem. Włożyć skarmelizowane owoce i zalać masą.
- Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 30-35 minut.