PRZEPIS
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 jajko
- odrobina świeżej wanilii
Krem:
- 1 szklanka miękkiego masła
- 2,5 szklanki cukru pudru
- szczypta wanilii
- barwnik spożywczy w kolorze różowym
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Wymieszać razem mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- Następnie dodać masło, wanilię, jajko i śmietankę. Wymieszać dokładnie.
- Formę na muffiny uzupełnić papliotkami i wypełniać ciastem do 3/4 wysokości.
- Piec 15-20 min.
- Po wyciągnięciu z piekarnika schłodzić. W tym czasie przygotować krem:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładka masę. Dodać kropelkę barwnika i szczyptę wanilii. Zmiksować.
- Gotowym kremem dekorować wystudzone babeczki.