Szaszłyki z grillowanym kurczakiem curry

BiteDelite-szaszlyki-2659

BiteDelite-szaszlyki-2643 BiteDelite-szaszlyki-2644 kopia

PRZEPIS

Składniki

  • 6-8 drewnianych patyczków do szaszłyków
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2  piersi kurczaka
  • świeży ogórek, pokrojony w drobna kosteczkę
  • kilka plastrów sera, pokrojone w drobna kosteczkę
  • rukola
  • dip: jogurt wymieszany z musztardą w proporcjach 1:1

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać jogurt z przyprawami.
  2. Kurczaka pokroić na 1 centymetrowej grubości paski i marynować w przygotowanej mieszance przez min 20 min, najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.
  3. Piekarnik nagrzać do 250 st C.
  4. Patyczki zamoczyć w wodzie aby się nie przypaliły, nadziewać na nie kurczaka i układać na ruszcie.
  5. Piec przez 8-10 min aż mięso będzie zarumienione ale nadal soczyste i niewysuszone.
  6. Podawać jako sałatkę razem z liśćmi świeżej rukoli wymieszanymi z serem i ogórkiem, pokrojonymi w drobną kosteczkę i polanymi jogurtowo –  musztardowym dipem.
Follow:
Share:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?