Gotowane, a najlepiej pieczone buraki mają słodki, intensywny smak i nasycony kolor, dzięki czemu znakomicie komponują się z cytrusami. Dodatek chrupiących, lekko słonych pistacji sprawdził się wyśmienicie.
Ta szybka sałatka jest moją propozycją przystawki, nie tylko na walentynkowy wieczór ale na co dzień.
PRZEPIS
Składniki (na 1 porcję):
- 2 małe pieczone (lub gotowane) buraki
- 2 mandarynki
- garść pistacji
Przygotowanie:
- Ugotowane buraczki pokroić na ćwiartki i ułożyć na talerzu.
- Mandarynki obrać, pokroić usuwając przy tym błonki, wyłożyć na buraczki.
- Całość posypać pokruszonymi pistacjami.
- Podawać z sosem.
sos
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku wyciśniętego z 1-2 mandarynek
- odrobina czerwonego octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki wymieszać i sos gotowy.