Bardzo łatwy i szybki pomysł na przystawkę lub ciepłą przekąskę. Pieczarki faszerowane z pietruszką i mozzarellą.
Do faszerowanych pieczarek doskonale będzie pasować świeża sałata lub rukola skropiona oliwą i świeża bagietka. Polecam to danie. Jest proste i naprawdę pyszne.
PRZEPIS
Składniki
- 6 dużych pieczarek grillowych lub portobello
- ok 80ml śmietany
- pęczek posiekanej pietruszki
- opcjonalnie ulubione zioła: szczypta suszonej bazylii, tymianku i rozmarynu
- 1 mała szalotka
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 100g startej mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Umytym i wysuszonym pieczarkom usunąć nóżki. Pozostawić nienaruszone kapelusze, które skropić oliwą z oliwek.
- Zapiekać przez 15 min w temp 180st C w piekarniku z opcją grilla.
- W międzyczasie w rondelku zeszklić cebulę i czosnek.
- Dodać śmietanę, startą pietruszkę i przyprawy. Wymieszać.
- Zetrzeć mozzarellę.
- Gdy grzybki będą już upieczone, na środek każdego wyłożyć masę śmietanową (około łyżki na każdą sztukę).
- Przykryć startym serem.
- Zapiekać ponownie 10-15 minut, aż ser ładnie się roztopi.
- Podawać z chrupiącą bagietką.
Uwielbiam takie faszerowane pieczarki! Akurat mam portobello i zioła tylko nie mam mozzarelli :(
Autor
Bez mozzarelli to nie to samo :(
Danie jak zwykle super! Ale nie mogę oderwać wzroku od sztućców. Skąd takie? Czy to złoty kolor czy srebrny? Bo trochę kolory mi przekłamują ;/
Autor
Sztućce są złote, kupiłam je w Zara Home.