PRZEPIS
Składniki:
składniki suche:
- 2 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru (jesli nie dekoruję babeczek ani nie dodadę białej czekolady czy innych dodatkowych slodkich skladnikow do ciasta – dodaję szklankę cukru)
- aromat waniliowy lub cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
składniki mokre:
- 1 szkl mleka
- 1 jajko
- 100 g roztopionego ale schlodzonego masła
inne:
- krem czekoladowy i morelowy lub bita śmietana
- orzechy, pokruszone
Przygotowanie:
- Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
- Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
- Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
- Wystudzić i udekorować kremem czekoladowym, morelowym lub bitą śmietaną i posypać pokruszonymi orzechami.