Mini grzanki z czosnkiem i pomidorami sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Bardzo aromatyczne i smaczne mini kanapki, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu!
PRZEPIS
Składniki (na ok 12 sztuk):
- 6 kromek chleba, opieczonych w tosterze a następnie pokrojonych na małe prostokąty
- 1-2 dojrzałe pomidory, pokrojone w cienkie plasterki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Kromki chleba opiec w piekarniku lub tosterze, pokroić na prostokąty.
- Oliwę z oliwek zagrzać na patelni dodając pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku a także świeżo zmielony pieprz. Usmażyć do miękkości. Oliwą skropić upieczone kromki.
- Na połowie kromeczek ułożyć plastry pomidorów razem z plasterkami czosnku i przykryć drugą grzanką.
- Aby kanapeczki się nie rozpadły, do każdej wbić wykałaczkę.